
Bize göre, Liberal Demokrasinin ne olduğunun tam olarak bilinmemesi Türkiye’deki en büyük politik sorunlardan biridir. Liberal Demokrasi kimileri için sadece ekonomik bir ideolojiyken, kimileri içinse belli bir sınıf veya zümrenin ideolojisidir. Oysa Liberal Demokrasi siyasi ve ekonomik söylemeleriyle tam ve çelişkisiz bir siyasi felsefedir.
Temel amacı istisnasız tüm bireylerin toplum içinde mutlu ve özgürce yaşaması için devletin görev ve yetkilerininin ne olması gerektiğini ortaya koymaktır.
Buna göre klasik Liberal Demokrasinin 4 temel ilkesi vardır;
1. Bireycilik
İnsan ilişkilerinde ortaya çıkan düzeni, bireysel eylemlerin öngörülmemiş, önceden hesaplanmamış bir sonucu olarak görmek ve bireyi bir araç değil, bir amaç, kendi başına bir son olarak kabul etmektir. Hatta Liberal Demokrasi için bireyci bir toplum sistemidir denebilir.
2. Özgürlük
Liberal teoride kesinlikle negatif özgürlük esas alınır. Yani esas olan bireye bir şey sağlanması değil, onun dış baskılara, zorlamalara maruz bırakılmamasıdır.
Liberal Demokrasi'nin savunduğu özgürlük anlayışında bir önkoşul yoktur. Bireyin sahip olduğu seçenekler ne olursa olsun, dışarıdan zorla müdahale yok ise birey özgürdür. Vicdan, düşünce ve inanç hürriyeti, zevk ve uğraşılarda dilediğini yapma hürriyeti, toplanma hürriyeti ve mülk edinme hürriyeti gibi birçok kavram liberal demokrasinin temeli ve insanlığa hediyesidir. Bireyin özgürlüğü kavramında ise tek koşul vardır; o da bir başkasının hürriyetini kısıtlamamak.
Bu özgürlüklere bütünüyle saygı gösterilmeyen hiç bir toplum, hiç bir millet, hiç bir ülke özgür olarak ifade edilemez. Bu bağlamda Liberal Demokraside bireyin rızası olmadan, çoğunluğun yahut toplumun tümünün rızasıyla bireysel özgürlüklerden birinin bile kısıtlanması diye bir kavram söz konusu olamaz. Çünkü Liberal Demokrasi, temel hak ve özgürlüklerden birinin dahi çoğunluğun rızasına kurban edilmesini asla kabul etmez.
3. Hukukun üstünlüğü ve Sınırlı devlet
Liberal bir ülkede, yasalar herkese eşit biçimdetatbik edilir, hiç bir bireye veya zümreye yönelik yasa çıkarılamaz. Yasalar geçmişe dönük uygulanamaz ve en önemlisi HÜKÜMET DAHİL herkesi bağlar. Devletin amacı sadece ve sadece bireyin özgürlüklerini fiziksel olarak korumaktır.
4. Kendiliğinden doğan (spontan) düzen ve serbest piyasa ekonomisi
Klasik bir ifadeyle, mülkiyet hakkının -ki diğer bireylere karşı korunan bireysel özgürlük alanının maddi kısmıdır, kişiler arasında serbestçe değis tokuşu esasına dayanan de facto durumun günümüzde aldığı biçimdir; liberal ekonomik öğretinin özünü oluşturur.